Ting du kan sige til en person i sorg

tumblr_nuwyvkC0qo1tjci9po1_1280

Sorg. Krise. Depression. Tab. Vi har alle sammen en eller anden form for trist begivenhed med os i bagagen – på en eller anden måde. Sådan er livet, det er en del af det at være menneske. Det gør det bare ikke nemmere. For sorg og krise og det at være ked af det er et kæmpe tabu. At græde og være ked af det er et tabu hos de fleste og mange ved slet ikke hvordan de skal reagere, hvis der er en som begynder at græde. Det er noget jeg selv har erfaret, eftersom jeg har grædt de fleste steder (læs: Magasin, job, under træning, i toget, i min vaskekælder, i Netto..) og på de mest mærkværdige tidspunkter. Jeg har nærmest kun oplevet at folk reagerer forskrækket på tårer og snot og på selve det at være trist og ked af det. Jeg har oplevet at folk har sagt de mest fucked up ting til mig, mens jeg har været i dyb krise. For at komme med nogle helt vanvittige eksempler:

 • Tre dage efter min lillebror døde sad jeg og græd stille ved et middagsbord. En person, som på daværende tidspunkt stod mig nær, sagde: “Kom! Så smiler vi!“,
 • Dagen efter min lillebror var død sagde nabo til mig: “Solen vil skinne igen“,
 • Til begravelsen sagde en: “Der er en mening med alting” (nej der er ikke!),
 • Da jeg havde haft en ufrivillig abort og var noget nær ulykkelig sagde en: “I skal da bare prøve igen. Det barn var jo sikkert blevet handicappet alligevel“,
 • Da min daværende kæreste tog de fleste af vores møbler og smuttede fra vores fælles lejlighed sagde en: “Så kan du rigtig nyde singlelivet og det at bo alene. Det bliver så fedt for dig“.

 

Sætningerne og de ord er jo ment godt og ment som en trøst. Problemet er bare at de på ingen måde møder dig der hvor du er. Du er i sorg, du er ked af det, i krise. Så hjælper de ord og sætninger altså ikke. Men det er svært at trøste en, som er ked af det. Derfor har jeg lavet en liste over ting som jeg ville have ønsket at folk havde sagt til mig, da hele lortet brændte:

 • Hold kæft noget lort. Jeg føler fandeme med dig” (erstat eventuelt bandeordene med sobre ord).
 • Hvad kan jeg gøre for dig?” (det kunne være at vaske tøj, hjælpe en i bad, gøre rent, handle ind etc.).
 • Hvad har du brug for?” er også en god sætning. Tit ved man det måske ikke selv, men det er rart at blive spurgt.
 • Hvis din veninde er blevet single og slikker sårene, så lad hende gøre det og dyrke dét lidt. Vent nogle måneder med at slæbe hende med i byen. Med mindre du gerne vil ende med en grædende og pomfrit-hungrende pige på Burger King klokken 1 om natten. Og forbered dig da på dyyyyb samtale. (taler af personlig erfaring her. Tak til min tålmodige veninde Trine..).
 • Fortæl mig hvad det er som fylder i dine tanker i dag“. En sætning min veninde Nina brugte meget. Og den var god fordi den fik mig til at tænke og fik mig til at få samlet mine tanker lidt.
 • Slik. Is. Kage. Rødvin. Bland-selv slik. Det virker også. Det dulmer.
 • Gåture. Tving personen med ud i den friske luft. På gåture oplever jeg ofte at jeg har nemmere ved at åbne op og det klarer samtidig hovedet at få luft og få gået.
 • Træn sammen. Sved, samarbejde og endorfiner dulmer og stopper tankestrømmen for en tid.
 • Jeg ved ikke hvad jeg skal sige eller gøre. Kan du ikke hjælpe mig?“. Det er nok en grænseoverskridende sætning at skulle sige, men jeg har oplevet nogle stille mig det spørgsmål og det er rart – for så kan jeg sige hvad jeg har brug for og sætte ord på de forventninger som jeg har.
 • Jeg er her” er en sætning som er dyrebar at få at vide, når det hele sortner og virker håbløst.
 • Hold fysisk om den person som er i krise. Det hjælper og det varmer.

 

Det er svært at sige det rigtige. Men sig noget – hellere sige noget end at tie. Det er enormt sårende at være sammen med en, som ikke nævner sorgen, krisen eller tristheden med ord. Så føler man sig overset og ikke anerkendt. Det er i hvert fald min erfaring. Det værste du kan sige til en som er ked af det, er “du skal ikke være ked af det“. De gange jeg har hørt den sætning er jeg blevet mere ked af det, fordi jeg ikke har følt at jeg er blevet mødt i min sorg. I stedet kan du sige “Jeg er så ked af, at du er ked af det. Det gør mig utrolig ondt”. Så møder du personen som er ked af det og anerkender personens følelser.

Du er aldrig alene ♥

 

22 kommentarer til “Ting du kan sige til en person i sorg”

 1. Tusind tak for dette indlæg! Jeg har aldrig nogensinde oplevet stor sorg, og derfor har jeg ofte svært ved at finde ud af, hvad det er bedst at sige til en person der har det svært. Så igen, mange tak:)

 2. ALLE burde læse dette indlæg. Jeg oplevede selv en spontan abort for 1 1/2 år siden, jeg var i total krise. Jeg er desværre stadig ikke blevet gravid igen og krisen fortsætter bare på en lidt anden måde. Jeg magter ikke længere at tale med nogen om hvor svært det, for jeg bliver så trist hver gang de velmenende råd kommer som:
  tænk positivt
  Vær glad for alt det du har
  Der er en mening med tingene
  Det skal nok lykkes at blive gravid igen
  Osv.
  Ville ønske folk bare lyttede og sagde fuck livet er lort engang imellem.

 3. ❤️ meget rammende og virkelig rigtigt!
  Har altid gået meget i sort tøj, mest fordi det bare er mig og pænt 🙂 kort efter min far var død, havde jeg så en dag netop ikke sort tøj på, hvortil en veninde højlydt i et klasselokale udbrød ‘Ej hvor skønt!! Så er du måske endelig færdig med at sørge?!’ – efterfulgt af en kæmpe latter…. Øhhh – ikke rigtig!!!
  Nogle gange har man faktisk bare mest brug for at folk tager en i hånden og råber LORT i kor!!
  Så tak for det fine indlæg ❤️

 4. Tak for (endnu) et ærligt og inspirerende indlæg! At følge dig lidt på sidelinjen giver en følelse af at man ikke er helt alene om at være en kæmpe sorg.
  De sidste par år af mit liv har, ligesom hos dig, budt på store tab. Som om det ikke var nok, skal min mor nu igennem et brystkræft forløb.
  Jeg har været vildt frustreret over at blive mødt med ‘op på hesten’ kommentarer, selvom de er velmenende. Men det allerværste er stilheden. De veninder jeg forventede ville trøste, drikke rødvin, spørge og lade mig snakke øret af dem, de har ikke vist sig desværre. Måske fordi de ikke ved hvad de skal sige eller gøre, eller måske fordi de bliver skræmt af mine tårer og snot i lange baner… Jeg ber en lille bøn til at de læser dit opslag <3
  Bliv endelig ved med det du gør Matilde!

 5. Det er så rigtigt! Jeg går selv igennem en stor sorg for tiden og kan genkende næsten alle de ting du nævner.
  Det er bare ekstremt svært for nogle mennesker at håndtere de ‘negative’ følelser, der fylder i en sorg. Og i forsøget på at hjælpe, gør de det modsatte ved at forsøge at muntre op.
  Det værste en ellers god veninde har sagt, er ‘du skal da bare på tinder’, øh nej, at date gør mig sgu ikke mindre ulykkelig.
  Hvorimod en anden veninde, som blev offer for en af mine vandfaldsture, og som jeg aldrig har set græde, sagde, at det gjorde hende ked af det, at se mig så ked af det.
  Det virker som en lille ting, men det gav mig en følelse af at hun forstår, hvad der er på spil, og at hun var lige der, midt i al sorgen med mig.

  Tak for alle dine gode indlæg Mathilde! Du formår at sætte ord på sorgen ved at miste. Det giver mig en følelse af, at jeg ikke er den eneste i verden, der synes at det hele er noget l… engang imellem.

  Jeg håber at 2016 bringer lys og mange gode stunder med sig.

  Mange varme hilsner
  En trofast læser

 6. Super fint indlæg Matilde!
  Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg har selv været nede og skrabe runden for et par år siden, og der stadig ind imellem, og det var virkelig guld værd med veninder, som var der for én og som forstod og kunne sætte sig ind i, hvad det var jeg sloges med.
  Min veninde slog op med sin kæreste for små to uger siden, og jeg gør mit aller bedste for at være der for hende – bl.a. ved at sige til hende, at hun bare kan ringe til mig lige meget hvornår det er. Hun fortjener kun det aller bedste, og det var han desværre ikke for hende.

 7. Jeg glemmer aldrig hvem som ikke sagde noget, da jeg mistede min far. Bare lod være, og opførte sig som om der ikke var sket noget. Jeg kan huske alle som sagde noget.

 8. Jeg synes også ‘det er okay’ er rigtig rart at høre når man græder eller er helt nede, for man kan ofte føle at man da er helt langt ude og overgør tingene hvis man har et sensitivt moment og bare bryder ud i gråd. Og så er det bare trøstende at få at vide at at det er der sgu ikke noget mærkeligt i og at ‘det er okay’.

 9. Da jeg gik igennem en sorgperiode med et døende familiemedlem, droppede ud af uddannelse grundet stress og depression, og mistede et foster, hjalp nogle af de der sætninger altså meget!! Jeg hadede mig selv fordi jeg følte at jeg havde dræbt mit eget barn. Jeg fik det først bedre da jeg indså at barnet ikke var skabt til at leve. Det ville sikkert have været dybt handicappet. Og det indså jeg KUN fordi mine tætteste blev ved med at fortælle mig det. Og det er jeg dybt taknemmelig for! Så jeg synes ikke du kan sige at MAN ikke vil høre det, da det ikke gælder for alle. Det gælder også for den med at solen vil skinne igen en dag, for den siger min mormor altid når jeg er ked af det, og det er også grunden til jeg ikke tog det forkerte valg da jeg var despessiv. Fordi hun insisterede på at mit liv ville blive bedre igen hvis jeg blot holdte ud

 10. Tusind tak for dette indlæg! Jeg har aldrig nogensinde oplevet stor sorg, og derfor har jeg ofte svært ved at finde ud af, hvad det er bedst at sige til en person der har det svært. Så igen, mange tak:)

 11. ALLE burde læse dette indlæg. Jeg oplevede selv en spontan abort for 1 1/2 år siden, jeg var i total krise. Jeg er desværre stadig ikke blevet gravid igen og krisen fortsætter bare på en lidt anden måde. Jeg magter ikke længere at tale med nogen om hvor svært det, for jeg bliver så trist hver gang de velmenende råd kommer som:
  tænk positivt
  Vær glad for alt det du har
  Der er en mening med tingene
  Det skal nok lykkes at blive gravid igen
  Osv.
  Ville ønske folk bare lyttede og sagde fuck livet er lort engang imellem.

 12. ❤️ meget rammende og virkelig rigtigt!
  Har altid gået meget i sort tøj, mest fordi det bare er mig og pænt 🙂 kort efter min far var død, havde jeg så en dag netop ikke sort tøj på, hvortil en veninde højlydt i et klasselokale udbrød ‘Ej hvor skønt!! Så er du måske endelig færdig med at sørge?!’ – efterfulgt af en kæmpe latter…. Øhhh – ikke rigtig!!!
  Nogle gange har man faktisk bare mest brug for at folk tager en i hånden og råber LORT i kor!!
  Så tak for det fine indlæg ❤️

 13. Tak for (endnu) et ærligt og inspirerende indlæg! At følge dig lidt på sidelinjen giver en følelse af at man ikke er helt alene om at være en kæmpe sorg.
  De sidste par år af mit liv har, ligesom hos dig, budt på store tab. Som om det ikke var nok, skal min mor nu igennem et brystkræft forløb.
  Jeg har været vildt frustreret over at blive mødt med ‘op på hesten’ kommentarer, selvom de er velmenende. Men det allerværste er stilheden. De veninder jeg forventede ville trøste, drikke rødvin, spørge og lade mig snakke øret af dem, de har ikke vist sig desværre. Måske fordi de ikke ved hvad de skal sige eller gøre, eller måske fordi de bliver skræmt af mine tårer og snot i lange baner… Jeg ber en lille bøn til at de læser dit opslag <3
  Bliv endelig ved med det du gør Matilde!

 14. Det er så rigtigt! Jeg går selv igennem en stor sorg for tiden og kan genkende næsten alle de ting du nævner.
  Det er bare ekstremt svært for nogle mennesker at håndtere de ‘negative’ følelser, der fylder i en sorg. Og i forsøget på at hjælpe, gør de det modsatte ved at forsøge at muntre op.
  Det værste en ellers god veninde har sagt, er ‘du skal da bare på tinder’, øh nej, at date gør mig sgu ikke mindre ulykkelig.
  Hvorimod en anden veninde, som blev offer for en af mine vandfaldsture, og som jeg aldrig har set græde, sagde, at det gjorde hende ked af det, at se mig så ked af det.
  Det virker som en lille ting, men det gav mig en følelse af at hun forstår, hvad der er på spil, og at hun var lige der, midt i al sorgen med mig.

  Tak for alle dine gode indlæg Mathilde! Du formår at sætte ord på sorgen ved at miste. Det giver mig en følelse af, at jeg ikke er den eneste i verden, der synes at det hele er noget l… engang imellem.

  Jeg håber at 2016 bringer lys og mange gode stunder med sig.

  Mange varme hilsner
  En trofast læser

 15. Super fint indlæg Matilde!
  Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg har selv været nede og skrabe runden for et par år siden, og der stadig ind imellem, og det var virkelig guld værd med veninder, som var der for én og som forstod og kunne sætte sig ind i, hvad det var jeg sloges med.
  Min veninde slog op med sin kæreste for små to uger siden, og jeg gør mit aller bedste for at være der for hende – bl.a. ved at sige til hende, at hun bare kan ringe til mig lige meget hvornår det er. Hun fortjener kun det aller bedste, og det var han desværre ikke for hende.

 16. Jeg glemmer aldrig hvem som ikke sagde noget, da jeg mistede min far. Bare lod være, og opførte sig som om der ikke var sket noget. Jeg kan huske alle som sagde noget.

 17. Jeg synes også ‘det er okay’ er rigtig rart at høre når man græder eller er helt nede, for man kan ofte føle at man da er helt langt ude og overgør tingene hvis man har et sensitivt moment og bare bryder ud i gråd. Og så er det bare trøstende at få at vide at at det er der sgu ikke noget mærkeligt i og at ‘det er okay’.

 18. Da jeg gik igennem en sorgperiode med et døende familiemedlem, droppede ud af uddannelse grundet stress og depression, og mistede et foster, hjalp nogle af de der sætninger altså meget!! Jeg hadede mig selv fordi jeg følte at jeg havde dræbt mit eget barn. Jeg fik det først bedre da jeg indså at barnet ikke var skabt til at leve. Det ville sikkert have været dybt handicappet. Og det indså jeg KUN fordi mine tætteste blev ved med at fortælle mig det. Og det er jeg dybt taknemmelig for! Så jeg synes ikke du kan sige at MAN ikke vil høre det, da det ikke gælder for alle. Det gælder også for den med at solen vil skinne igen en dag, for den siger min mormor altid når jeg er ked af det, og det er også grunden til jeg ikke tog det forkerte valg da jeg var despessiv. Fordi hun insisterede på at mit liv ville blive bedre igen hvis jeg blot holdte ud

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *