How to: Babysvømning

Reklame for Baby-steps og DGI byen (jeg blev inviteret, men har ikke modtaget penge for at skrive dette indlæg)

Nu er jeg jo ikke ekspert. Jeg har været til babysvømning én eneste gang i mit liv. Men! Jeg lærte virkelig meget og lavede dumme fejl og fik erfaringer. Og dem vil jeg meget gerne dele med dig, som måske snart skal afsted med baby. Det kan godt være ret overvældende og uoverskueligt, det var det i hvert fald for mig!

Før corona havde jeg meldt os (Alfred og jeg) til babysvømning. Men det blev naturligvis aflyst, hvilket jeg var meget ked af. Det er nemlig en af de ting, som jeg har set frem til, at gøre sammen med min baby. Altså også før jeg blev gravid – det er altid noget som jeg gerne have ville og som jeg har glædet mig til. Så da det blev aflyst på ubestemt tid, blev jeg lidt trist. Men altså. Det kunne være værre. Men da jeg så blev inviteret til at prøve babysvømning i DGI byen, så sagde jeg hurtigt ja. For jeg var også nysgerrig på, om Alfred overhovedet gad og ville kunne lide at være i vandet. Så vi tog alle 3 afsted, da Kristian jo har barsel lige nu. Jeg var ret spændt og pakkede aftenen inden og var semi-stresset over, om jeg nu fik pakket det hele. Det vigtigste var badebukser og bleer, men det kommer jeg tilbage til.

Jeg har aldrig rigtig været i DGI byen, i hvert fald aldrig benyttet mig af nogle af deres tilbud. Jeg cykler (eller, cyklede) tit forbi den store klatrevæg, men ellers har jeg ikke haft meget at gøre med stedet. Og jeg anede ikke at der var babysvømning. Ann Helene tog imod os og tjekkede lige at jeg havde fået de rigtige badebukser med. De skal nemlig være godkendt (hvilket jeg godt kan forstå!). Jeg tænker altid på det afsnit af Klovn hvor Casper råber: “der er lort i vandet!”, når jeg går i svømmehal og pools.. og det skal ikke være mit barns lort som er i vandet! Faktisk skal der helst slet ikke være lort i vandet, mens jeg er i vandet. Nå, badebuks blev godkendt og jeg gik i omklædningen med Alfred, Kristian gik ind til mændene.

Det kan være en udfordring at være i et omklædningsrum, hvis du aldrig har været der før. Med en baby på armen bliver den udfordring lidt mere spændende. Jeg har ikke været i svømmehal i mange år, da jeg faktisk ikke er så begejstret for konceptet. Jeg er nok mere spa-pige. Det må jeg blankt indrømme. Men jeg ville så gerne give denne oplevelse til Alfred og jeg elskede selv svømmehallen som barn. Der var i øvrigt autostole til baby, som man kunne låne. Det var rigtig smart! Jeg havde ham dog på armen under bruseren, så han også blev vasket. Men du kan jo vælge at vaske baby og så sætte baby i autostolen og ved siden af dig, og så vaske dig selv og tage badetøj på. Det er op til dig. Det er i hvert fald en stor hjælp med de autostole. Vi gik ud i svømmehallen, mødtes med Kristian og gik i bassinet med Ann Helene. Alfred var lidt afventede, da vi gik i vandet, men efter 10 minutter blev han helt tryg og pludrede og plaskede. Det var vildt STORT at se og jeg blev meget rørt og glad. Ja faktisk var jeg vildt høj efter babysvømningen. Ann Helene er så sød, mild og meget pædagogisk. Det første hun sagde til os var, at vi stopper når Alfred ikke vil mere. Og det gav mig ro. Vi gik igennem forskellige øvelser og jeg dykkede med Alfred, hvilket var ret grænseoverskridende, men ikke så udfordrende at det var for meget. Jeg voksede med opgaven og jeg er rigtig stolt af både mig selv, og Alfred. Han elskede det! Så vi skal snart afsted igen, på egen hånd. Det har vi nemlig fået mod på, efter vores session med Ann Helene. Hun har også hold, du kan læse mere om det og om hende lige her.

Jeg spurgte jer (som er babysvømnings-eksperter) om gode råd til dig som aldrig har været afsted. Eller til dig, som måske lige skal have pudset dine evner af eller til mig, som kun har været afsted én gang. I har delt så mange gode råd! Jeg deler mange af dem nedenfor. Hvis du synes der mangler et, så skriv det eneste i kommentarfeltet!

 • kom i god tid,
 • vent ikke for lang tid med at dykke med barnet (men gør det når du er klar og mærk altid efter på dig selv og dit barn),
 • når baby skal dykke første gang er det godt med et dyk i bevægelse (i stedet for et vertikalt dyk). Jeg havde f.eks. Alfred i strakte arme foran mig og trak ham ligesom hen til mig, under vandet,
 • husk at det varme vand godt kan dehydrere så fyld på med væske både hos baby og dig selv,
 • godt med håndklæder! Jeg havde 3 med, et som jeg svøbte ham i fra omklædning og ned til bassin, et til autostolen og et mere som han fik på efter badetøjet kom af og til når jeg skulle pusle ham i omklædningen. Altså: røv mange håndklæder,
 • hvis du selv er nervøs for kombinationen: vand og baby, så hav en med som du ved elsker at være i vand. Det kan smitte baby!
 • legetøj eller bog af plastik til baby, så du har tid til at gå i bad etc.
 • husk at baby aflæser dit udtryk hele tiden, så vær ikke skræmt i dit udtryk (også selvom du er, så forsøg at holde det indeni dig selv). Jeg var ret udfordret da jeg skulle dykke med Alfred og brugte enormt meget energi på, at være glad og “uhhhhh jaaaa så dyggggtiggggg” til Alfred. Smør tykt på. Det er ikke fordi du ikke skal være autentisk – men baby aflæser dig og du giver baby ro og tryghed ved at vise at du er der og har styr på det.
 • lad være at slæbe bodylotion med (ikke mit råd, men jeg er med på den her. Jeg havde også pakket shampoo, balsam og hårolie og jeg fik intet brugt, da jeg ikke kunne overskue at gå i bad. Måske jeg kan det næste gang),
 • husk at det ikke kun er en succes hvis du er der hele timen (hele tiden ud). Se din baby an og mærk efter og gå op når du kan mærke at tid er.
 • find en svømmehal hvor der er familierum, så kan i klæde om samtidig og det giver lidt mere ro da man er to voksne eller vær én voksen som ikke er med i vandet men som har tøj på og som er klar til at tage baby, så du kan gå i bad etc. bagefter. I kan også være afsted med et vennepar eller i mødregruppen, så har i flere hænder i omklædningen.
 • pak tasken kronologisk – det du skal bruge først er øverst i tasken,
 • hav en plastikpose med til det våde tøj,
 • husk at tjekke hvilke badebukser som er godkendt. Det er vist forskellige svømmehal til svømmehal. Det står ofte på hjemmesiden. Husk også svømmebleer. Der lavede jeg en kæmpe fejl. Jeg havde en libero up&go med til Alfred. Den blev ret så tung i vandet. Jeg havde overset ordet “svømme” og bare læst “ble”. Så jeg troede bare at bleen skulle under badebuksen. Og der tog jeg grueligt fejl. Ann Helene grinede af det og det sker åbenbart tit. Svømmebleer kan købes her),
 • hav løst tøj med til efter, så du bare kan hoppe i det selvom at du er fugtig. Det kan være stressende i omklædningen hvis baby er sulten eller træt. Alfred faldt næsten i søvn i vandet og jeg havde derfor utrolig travlt med at få ham omklædt og i barnevognen,
 • hav madpakke med til dig selv og en vanddunk, det kræver energi at være til babysvømning,
 • øv eventuelt at tage brusebad med baby derhjemme, inden du tager afsted. Det var første gang at Alfred var med mig under bruseren, da vi var til babysvømning. Det gik godt, men jeg havde slet ikke overvejet at det kunne være voldsomt for ham, da han aldrig har prøvet det før.
 • husk evt. en hue til baby efterfølgende da håret kan være vådt og det er rart med hue efter at have været i vand,
 • det handler om nærvær og ikke svømning (skrev en instruktør til mig),
 • husk en sut når i skal op af vandet og klæde om. Jeg glemte sut til Alfred ind i omklædningen og det havde været rart for os begge, for han havde brug for lidt ro efter den store oplevelse,
 • hav badehætte på, så slipper du for at tænke på hårvask!
 • tag ud og kig på svømmehallen inden du skal have baby med i vandet, det kan være at det giver dig ro.
 • Husk at babysvømning jo ikke er noget man skal, hvis du ikke har lyst eller overskud, så lad være. Det skal også være hyggeligt for dig og noget som ikke dræner dig for energi.
 • Byd endelig ind med flere i kommentarfeltet!

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *