Ting du ikke skal sige til en som er i kærestesorg

tumblr_m7xe1ei2vo1rtwgxpo1_500

 

Kærestesorg. Jeg brækker mig snart over ordet – og jeg er vist også snart ved at være så meget over det shit at jeg ikke behøver bruge det meget længere. E-N-D-E-L-I-G!

Har du haft kærestesorg selv? Hvis ikke, så kender du sikkert en som kæmper med det lige nu eller som har befundet sig i kærestesorg. Jeg vil lige tilføje at jeg virkelig ikke ønsker for dig at du i løbet af dit liv får dit hjerte knust. Det er det værste jeg har oplevet i hele mit liv (udover det her altså). Og på trods af det, så er jeg glad for at jeg har været igennem denne krise, for jeg har lært sindsygt meget om mig selv (og jeg kan jo ikke lave det om alligevel, så jeg kan ligeså godt få det bedste ud af det).

Jeg hørte dog en masse bavl fra mennesker omkring mig da jeg lå underdrejet af kærestesorg. Derfor har jeg lavet en “de her ting skal du ikke sige til en som er i kærestesorg” – så kan den forhåbentlig hjælpe dig, som måske skal trøste en veninde som har fået sit hjerte knust. For det er pisse svært at trøste og sige det rigtige – for der er intet der rigtig hjælper alligevel. Der er dog nogle ting som absolut ikke hjælper at sige til en som sidder med snot og tårer i hele ansigtet:

  • Han er ikke værd at spilde dine tårer og din tid på” (denne sætning hjælper ikke. Det kan godt være at idioten ikke er tårene værd, men det gør ondt alligevel og det er umuligt ikke at tude over det)
  • “Der er masser af fisk i havet, du skal bare finde en anden” (denne her hjælper altså heller ikke. Man gider ikke have andre fisk de første mange måneder. Man kan slet ikke tænke tanken om at kysse med andre fisk)
  • “Du fortjener bedre end ham” (igen: man vil ikke have bedre. Man vil have ham som man ikke kan få. Også selvom han måske er en idiot)
  • “Du skal med i byen og drikke dig stiv og få komplimenter af andre mænd” (man magter ikke andre mænd det første lange stykke tid og man magter slet ikke at stå standervissen på Den Glade Gris og høvle tequila shots. Man kommer til at drikke sig for fuld, tude overfor en fremmede og intetanede mand og spise pomfritter og mayonnaise som var der ingen dag imorgen. Det er en dum idé de første par måneder)
  • Du skal bare have Tinder” (læs: man magter ikke andre mænd og de første par måneder hjælper det altså ikke at komme under andre mænd. Det hjælper først efter noget tid. Så hjælper det tilgengæld også. I den grad)
  • Tænk hvor meget han har lært dig” eller “Vær dog glad for den tid i fik sammen” (fuck hvad han muligvis har lært dig og fuck den ferie på Mallorca i 2009 hvor i kyssede under stjernerne. Det første lange stykke tid kan du ikke tænke på minder og erinderinger uden at få en lille lyst til at sætte ild til noget eller kaste dig ud foran en bus)
  • “Du finder hurtigt en ny og så bliver du glad for at du ikke er kærester med din ekskæreste mere” (det kan godt være, men tanken om forelskelse og lysten til en anden er altså galakser væk i lang, lang tid. Og man vil ikke bare finde en ny, man mister troen på mænd i en periode. Og den periode skal udleves og det kommer helt af sig selv, når den rette pludselig står foran dig).

 

Du kan derimod sige: “jeg kan fandeme godt forstå dig, hvor er jeg ked af det på dine vegne“, “hvad har du brug for at jeg gør?“, “jeg elsker dig og jeg hjælper dig alt hvad jeg kan” og “jeg ville ønske at jeg kunne tage det fra dig, men jeg er her altid for dig“. Da det var værst for mig boede min veninde hos mig. Lavede mad, puttede mig, vandede mine blomster, ryddede op og lod mig græde, uden at komme med gode råd. Hun lyttede bare mens hun holdt min hånd. Dét hjalp.

Dit hjerte vil heles, men det tager tid. Kærestesorg er helt naturligt – om du har været kærester i mange år eller få måneder. Kærlighed kan ikke måles eller gøres op i tid. Har kærligheden først været der, så gør det ondt når den er væk og når den bliver taget fra dig. Giv det tid. Jeg lover dig at du vil komme videre. Og det vil din veninde også, hvis du lige nu står på sidelinien og ser din dejlige veninde i dyb krise. Søg eventuelt på “kærestesorg” her på bloggen – så kan du læse hvor langt nede jeg har været og hvor langt jeg er kommet. Du er aldrig alene ♥

P.S. Indlægget udgav jeg tidligere i år – jeg har valgt at udgive det igen fordi jeg dagligt får mails fra pårørende som søger hjælp til at støtte en de kender, som er i kærestesorg. Og jeg er vist ekspert i kærestesorg – autodidakt om man vil.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *